Blog

ZLATNI LUG – jedinstveni spoj slavonskog gostoprimstva, vrhunske gastronomije i aktivnog turizma u srcu Zlatne doline

Na samo dva sata od Zagreba, na ulazu u pitoreskni slavonski gradić Požegu, smješteno je seosko domaćinstvo Zlatni lug. Prostire se na 70 ha pitome Zlatne doline, koja vjerujem da znate, nije tipična slavonska ravnica te se i po tome razlikuje od drugih slavonskih odredišta.

Kad dolazite na imanje koje je nastalo iz vizije vlasnika, koji je jednom davno imao san, a danas je taj san i ostvario, znate da je ovo pravo mjesto za vaš odmor. Thomas Pandžić sa svojom je suprugom Vlastom i trojicom sinova godinama radio na jednoj od najraznovrsnijih ponuda seoskog domaćinstva u Slavoniji. I danas kad dođete, dočekat će vas nasmijanog lica s dobrodošlicom netko od domaćina, a najčešće sin Leo koji je i zadužen za cijelo gospodarstvo.    

 Jednom kad dođete na ovo gospodarstvo teškog ćete ga srca ostaviti i vratiti se kući. Pitate se zašto?

Razlozi se nižu jedan za drugim pa da vas upoznamo s tom raznovrsnom ponudom koju ovdje možete naći!

Vinoteka Zlatni lug

Odmah po dolasku domaćini vas vode u svoju Vinoteku Zlatni Lug smještenu u podrumskom prostoru prenoćišta. Ovdje vas dočekuje prava slavonska gozba uz kušanje najboljih suhomesnatih specijaliteta proizvedenih od domaćih slavonskih crnih svinja, vrhunskog domaćeg sira, namaza i drugih domaćih proizvoda, a sve to uz visoku uslužnost osoblja domaćinstva. Neće vam zaboraviti spomenuti koje su sve poznate osobe ovdje degustirale vina jer ćete i njihove čaše moći vidjeti na istaknutim mjestima ovog tradicionalnog slavonskog podruma, okruženog starom ciglom, hrastovim gredama i starim lomljenim crijepom. Odmah ćete degustirati i najbolja vina požeških i kutjevačkih obronaka poznata po svojoj kakvoći u cijelom svijetu. Ovaj podrum krije i jednu tajnu - pušnica uz vinoteku koja je prepuna domaćih proizvoda sve od mesa divljači, kobasica, šunke, kulena, rakije, pekmeza, džemova i ostale domaće zimnice. Ako imate sreće zavirit ćete i u ovo carstvo okusa.

Krčma Zlatni lug

Nakon predjela u Vinoteci slijedi ručak u Slavonskoj kući koja je nastala preuređivanjem stare slavonske štale uz dodatke ostalih autohtonih elemenata koji ovaj prostor čine još autentičnijim seoskim imanjem. Zato su tu cigleni pod, drvene grede, stari predmeti iz tipičnog slavonskog domaćinstva. Iznimno ugodni vizualni prostor sada vas mami da kušate izvrsne domaće specijalitete poput jela od podolskog goveda, autohtone vrste koje je trenutno u Hrvatskoj svega 80-ak grla, slavonski čobanac, fiš paprikaš, šaran na rašljama, toplo dimljena pastrva, tortilje punjene vrhunskim domaćim sirevima ili pak palačinke s namazom od žira. Tu je i vinogradarski ćevap, osuvremenjen pričama iz Muzeja u loncu iz 19./20. stoljeća čiji recept je pronađen u starim kuharicama i prilagođen današnjem gostu. Uz nekoliko vrsta rakije i slatkog likera – specijaliteta kuće koje ćete dobiti poslužene u malim čokanjčićima, možete kušati i druge domaće slavonske specijalitete koji će oduševiti sve ljubitelje slasne slavonske gastronomije.

Prenoćište Zlatni lug s vanjskim bazenom za goste

Smještajni kapaciteti kategorizirani su s tri zvjezdice te su iznimno ugodni za boravak i odmor u tišini ove slavonske idile, bez obzira na godišnje doba. Sobe nazvane tipičnim slavonskim imenima nude udobnost, komfor i luksuz u pravom ladanjskom okruženju, a uređene su starinskim namještajem i detaljima iz života starog slavonskog sela. Svaka soba obuhvaća TV prijemnik, kupaonicu s tušem i Wi-Fi. Za vrijeme vrućih i sparnih ljetnih dana za vas su domaćini uredili i vanjski bazen površine 65 m2 s ležaljkama i suncobranima na raspolaganju. Svako od područja nudi i zajednički prostor za druženja, a nakon veselo provedene noći s tamburašima ujutro vas očekuje i bogati slavonski doručak. Kad polazite kući čeka vas i suvenirnica iz koje možete ponijeti ugodnu uspomenu iz Zlatne doline.

Pregršt sadržaja za djecu i odrasle na izletištu Zlatni lug

Nekoliko kilometara od glavnog gospodarstva nalazi se Izletište Zlatni lug na kojem vas tek čekaju uživanja u dodatnim sadržajima. Ovdje vas prvo osvaja pogled na ribnjake Zlatni Lug koji privlače mnogobrojne ljubitelje pecanja. Tu je i tradicionalna Ribarska kuća izrađena u cijelosti od starih greda u sklopu koje možete uživati u pogledu na mirnu vodu ribnjaka ili malene životinje koje slobodno šeću prostorom imanja. Nedaleko je i dugačka poučna staza pogodna za šetnju uz obilazak kroz izletište. Ovo pozamašno imanje nastanjuju i brojne domaće životinje koje žive u izvornom okruženju: crne slavonske svinje, guske, jeleni lopatari, veprovi, mufloni, podolci – autohtona slavonska goveda i bik. Sve je uistinu namijenjeno obiteljima s djecom pa tako i prostrano dječje igralište na kojem će vaša djeca zaboraviti na vrijeme. Osim, navedenih sadržaja dio se zemlje na izletištu i poljoprivredno obrađuje, sadi se kukuruz, pšenica, zob, obrađuju se vinogradi pa tako i pravi domaće vlastito vino koje možete kušati za vrijeme vašeg posjeta imanju.

Događaji i druženja na Izletištu Zlatni lug

Kako smo i naglasili tek ovdje ćete uživati u nizu sadržaja pa tako ovo izletište često postaje poprište raznih događaja poput Požeške krigle, jednog od najjačih pivskih događaja u Hrvatskoj. Ovdje se, također, održava i MTB utrka Požega XC Zlatni Lug prema pravilniku Slavonske MTB lige.

Izletište svojim posjetiteljima nudi i tridesetak roštilj mjesta unutar roštilj parka za dnevne posjetitelje. Na velikom otvorenom prostoru uz pogled na gotovo cijelo imanje rasprostranjeno je tridesetak sjenica. Svaka sjenica je natkrivena i opremljena zidanim roštiljem te sadrži drva potrebna za cjelodnevnu zabavu. Svaki korisnik sjenice na raspolaganju ima cjelodnevnu upotrebu malonogometnog terena, terena za odbojku na pijesku, veliko dječje igralište, šetanje uređenim stazama i upoznavanje s domaćim životinjama.

Sportsko rekreacijski sadržaji izletišta

Seosko imanje Zlatni Lug poziva vas da nahranite svoju dušu laganom šetnjom pitomom prirodom koja će vam omogućiti upoznavanje s raznolikostima biljnog i životinjskog svijeta okruženja. Jedinstvene pasmine životinja, upoznavanje s nešto rjeđe viđenim životinjama te proljetnice i cjelogodišnje biljke dat će vam dobar razlog da ovu stazu prođete nekoliko puta. Za vrijeme svog boravka možete prošetati do vidikovca, uživati u neprocjenjivom pogledu na Zlatnu dolinu, unajmiti bicikl te proći biciklističkom stazom imanja ili nekom od biciklističkih staza u okolici koje možete provjeriti na Aureus Mons. Ukupne duljine više od četiri kilometra uređena šetnica seoskog imanja Zlatni Lug ujedno ima funkciju izazovne biciklističke staze. Cross country staza visinske razlike 120 metara poslužit će kao izvrstan poligon svim sportašima. Ovo mjesto posebno je poznato po  mnogim poslovnim druženjima koji rade na team building programima pa tako ovdje postoji poligon za paintball, streličarstvo, mali nogomet, odbojku na pijesku, pecanje, tenis, vožnja biciklima ili adrenaliska vožnja quadovima.

Kamp stop Zlatni lug 

Kao imanje na kojem je aktivni život i rekreacija svakodnevni izbor gostiju ovdje vas čeka i Kamp stop Zlatni lug gdje možete zastati svojim vozilom, uživati u prirodi i provesti vrijeme u kamper stop zoni opremljenoj sadržajima za kraća zadržavanja kampista s vlastitim kamp vozilima.

U blizini su i dva uređena ribnjaka koji pružaju vam odlične uvjete za provođenje ribičkog dana. Oba ribnjaka se svaki mjesec nadopunjavaju velikim količinama odraslog šarana, a prema potrebama i češće te smo uvjereni da ulov neće izostati. Jedan od ribnjaka krije i poseban izazov. U njemu slobodno pliva crveni japanski šaran. Onaj posjetitelj koji ga uspije uloviti kao nagradu za postignuće oslobođen je plaćanja dnevne ribičke karte. Ribnjaci će vam pružiti sve potrebno – od klupica i hladovine do okrijepe dobrom hranom i pićem iz obližnje krčme.

U srcu Zlatne doline koja je vjekovima očuvala tradiciju i dušu jedinstvenih slavonskih sela smještenih u beskrajnim ravnicama, podno vinograda i pogleda prema gustim slavonskim šumama, na seoskom domaćinstvu Zlatni Lug otvorena su vam vrata za nesvakidašnje gostoprimstvo koje će pružiti odmor od svakodnevice i užurbanog života.

Danas, kompleks Zlatni Lug predstavlja vodeće turističko seosko gospodarstvo u ovom dijelu Slavonije. Svi posjetitelji i gosti odmorit će dušu i tijelo uz ovu raznovrsnu ponudu.

Dođite i uvjerite se sami ili pogledajte na https://web.facebook.com/zlatnilughr/?_rdc=1&_rdr.

 A ako vas zanimaju iskrene recenzije gostiju koji su posjetili ovo prekrasno seosko domaćinstvo i uživali u svim blagodatima ovog kraja zavirite na Trip advisor