02
Nedjelja, 11:00 Listopad 2016.
Sportsko natjecanje
prije 4 godine

14. MTB utrka Požega

Crtice iz povijesti biciklizma u Požeškoj kotlini

 

Prvo hrvatsko društvo biciklista osnovano je u Zagrebu početkom 1885. godine. Biciklistički sport od tada je dobio snažan impuls te je u Zagrebu izgrađeno u i prvo trkalište dugo 333 metra, a izgradio ga je 1891. HKB Sokol. Ubrzo su osnovana i društva biciklista u drugim gradovima. Uz Varaždin, Karlovac, Sisak, Osijek, Samobor i Križevce, Požega je među prvima imala takvo društvo.

 

1897. godine u Požegi je osnovano Društvo biciklista pod imenom “Lastavica” sa željom da organiziranim radom popularizira ovaj sport među mladima. Društvo je organiziralo izlete u bližu i dalju okolicu te surađivalo s koturaškim klubovima okolnih gradova. Najveća je manifestacija bila je zajednički izlet koturaških klubova iz Osijeka, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Pečuha, Pakraca i Donjeg Miholjca u Požegu, gdje su ih srdačno primili ljubitelji ovog sporta. Požežanin Julio Mihelčić bio je iste godine prvi u državi na utrci od pet kilometara.

 

Prvi biciklistički klub osnovan je 1912. godine pod imenom Koturaški klub Lastavica. Iste godine (30. lipnja) klub je organizirao biciklističku utrku Požega–Brestovac i natrag s polaskom i ciljem na glavnom trgu. Na utrci je nastupilo osam natjecatelja, a pobijedio je A. Skipala u vremenu 15 minuta i 42 sekunde. Drugi je bio Fortil, a treći Fischer koji su stigli na cilj s minutom zakašnjenja.

 

Od 1964. godine biciklizam je na programu radničkih sportskih igara u Slav. Požegi, a sudionici voze dionicu Požega – Velika – Požega, dugu 24 kilometra. Najviše uspjeha na tim natjecanjima postigao je Krešo Kukić iz Zvečeva.

 

Općinski SFK je nekoliko puta organizirao propagandne utrke biciklista ulicama grada. Posebno uspješna je bila utrka 1966. godine kada su sudjelovale ekipe Banja Luke i Nove Gradiške.

U propozicijama seoskih sportskih igara za 1967. godinu na području općine Slavonska Požega među neobaveznim disciplinama koje se boduju uz kuglanje, boćanje, košarku, rukomet, skijanje, sanjkanje, stolni tenis, streljaštvo, nogomet, izletništvo i šah, nalazi se i biciklizam.

 

U propozicijama radničkih sportskih igara za 1967. godinu na području općine Slavonska Požega navodi se da se natjecanje odvija u slijedećim disciplinama: kuglanje, stolni tenis, nogomet, rukomet, kros, mali nogomet, navlačenje užeta, biciklizam (za muške), atletika, gađanje, boćanje, odbojka, košarka, skijanje, plivanje, šah...

 

U okvirnim propozicijama po sportskim granama za biciklizam se navodi da se biciklistički kros održava samo na kontrašima i to na pruzi Požega – Velika, a ekipu čini 5 natjecatelja od kojih 3 moraju stići na cilj da se boduju kao ekipa.

 

Kao posebne propozicije za biciklizam navode se da se takmičenja se održavaju u kategoriji seniora i juniora, a prema pravilnicima BSJ, da pravo nastupa imaju svi građani, osim registriranih takmičara, a sve kategorije se boduju posebno, da se natjecanja održavaju samo na kontrašima i to na stazi za seniore od 24 km i juniore 14 km, te da se plasman određuje na osnovu postignutih rezultata 1966. navodi se da opći napredak na svim područjima stvara povoljne uvijete za start novih sportova i njihovu punu afirmaciju te se konstatira veliki napredak tenisa, juda, biciklizma, klizača i koturaljkaša, te skijaša trkača.

 

Tih godina biciklizam je uhvatio čvrste korijene u radničkim sportskim igrama dok je u isto vrijeme služio za obuku učenika, pa se 1966. navodi da je u školama nabavljeno 5 bicikla, koji će obilaziti sve škole na komuni sa svrhom da svaki učenik nauči voziti bicikl.

 

Pored ovih aktivnosti u suradnji s BK Partizan iz Nove Gradiške i BK BSK iz Banja Luke organizirane su prve javne trke ulicama grada na kojima su nastupili najbolji vozači iz ovih mjesta a u konkurenciji pionira i mnogi naši vozači. Na ovom su natjecanju sa specijalkama vozili 30 krugova, a na kontrašima 10 krugova. Krešo Kukić je te godine zauzeo drugo mjesto na kontrašima. Kod pionira je Drakulić Željko zauzeo 2. mjesto, a navodi se da su Jovanović i Starčević iz Požege zauzeli 3. mjesto. Kod pionirki Požežanke su osvojile prva tri mjesta, a poredak je bio slijedeći: Mršić Katica, Drašković Dubravka, Pirc Stella.

 

Za 1967. godinu se navodi da je biciklistički sport kao nova sportska grana polako ali sigurno trasira put boljoj budućnosti za ovaj sport. Iako još nije došlo do osnivanja kluba ovaj sport se kao i natjecateljski posve udomaćio u natjecanju u radničkim sportskim igrama tako da su i 1967. godine održana veoma zanimljiva pa čak i kvalitetna takmičenja. Po vrlo toplom vremenu održana je biciklistička utrka u okviru natjecanja radničkih sportskih igara na stazi Požega – Velika - Požega u dužini 24 kilometra. Svi natjecatelji koji su startali završili su utrku bez ijednog pada ili povrede. Najbolja je bila ekipa Ljevaonice željeza koja je u ekipnom plasmanu sa 53 osvojena boda zauzela prvo mjesto. Drugo  mjesto zauzela je ekipa Gradskog

vodovoda sa 47 osvojenih bodova. Slijede Zvečevo Rade Končar 43, DIP Lipa 34, Pionir 21, Elektro Slavonija 10 i Medicinski centra 1 bod. U pojedinačnom plasmanu najbolji je bio Piškulić, Ljevaonica u vremenu 40,30 minuta, slijede Truntić Pionir 42,10 Stanišić Zvečevo 42,15 bodova, Tomljenović Vodovod 43,45,Ivanović Rade Končar 44,00 Zdravko Munduković Lipa 44,10 itd. Ukupno je startalo dvadeset i dva natjecatelja iz osam sindikalnih podružnica.

 

Dinko Zima

Lokacija
Podijelite ovo događanje