06
Nedjelja, 11:00 Svibanj 2018.
Natjecanje
prije 2 godine (06. svibanj 2018. – 06. svibanj 2018.)

5. Sarmijada

Prenoćište Grgin Dol Požega , Grgin dol 20

Tjednik KRONIKA požeško-slavonska, Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega organiziraju po peti puta u našem kraju gastro manifestaciju 5. „Sarmijada“, koja će se održati u Hotelu Grgin Dol u Požegi u nedjelju 6. svibnja s početkom u 11 sati.

 

Cilj ove manifestacije je popularizacija ovog starog i gotovo autohtonog jela, vrlo čestog na slavonskoj trpezi. Iako njeno porijeklo dolazi s istoka u našim krajevima se udomaćila i nezaobilazno je jelo slavonskog domaćeg slijeda, posebno nedjeljnih i blagdanskih objeda, a poznata je kao obvezna na svadbama, kirvajskim objedima i drugim većim druženjima. Jelo je to od sjeckanog ili mljevenog mesa s dodatkom riže, zamotano u list kiselog kupusa. U nekim krajevima mota se i u list svježeg bijelog kupusa ili list od vinove loze.

Osim natjecanja u pripremi najbolje sarme nagrađivat će se i najbolje uređeni stol te domaćica stola koja će najbolje prezentirati svoju sarmu. Prikaz pripremanja i kuhanja sarme pripremit će osoblje Hotela Grgin dol.

Predviđeni hodogram:

od 11:00 sati pripremanje i uređenje stola, natjecateljskog mjesta,

od 12:00 sati ocjenjivanje sarme i najljepše uređenog stola, prezentacija sarme,

od 13:00 sati proglašenje pobjednika i uručenje nagrada,

u nastavku druženje uz glazbu i objedovanje sarme.

 

 

Lokacija
Podijelite ovo događanje