Novosti

Održan Festival Aurea Fest Požega 2020.

U protekla tri dana iznadprosječno toplo vrijeme za kraj kolovoza i zanimljiv program privukli su posjetitelje na središnji požeški trg. Epidemiološkim mjerama koje su se provodile unutar prostora održavanja festivala rizik je smanjen na najmanju moguću mjeru, a apeliralo se i na posjetitelje izvan prostora festivala, koji su ga pratili s terasa obližnjih ugostiteljskih objekata.

Aurea Fest Požega 2020. je završen i nadamo se da će sve po čemu ćemo ga pamtiti biti lijepa glazba i dobre vibracije.

Petak, 28.kolovoza 2020.

Aurea Festom običaja i kulturne baštine započeo je Aurea Fest Požega 2020. Festival se održao u uvjetima prilagođenima epidemiološkim mjerama, pa je i ovogodišnja povorka ulicama grada bila u nešto kraćem izdanju i s manjim brojem sudionika.

Običaje i kulturnu baštinu Slavonije predstavila su brojna kulturno-umjetnička društva iz svih pet slavonskih županija, a festival je otvorio gradonačelnik Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić.

– Hvala vama koji čuvate ovu prekrasnu slavonsku tradiciju, njegujete običaje za mladost koja je pred nama. Nadam se da ćemo ova tri dana uživati na najljepšem trgu u najljepšem gradu, među najboljim ljudima. – izjavio je Puljašić.

Titulu najgizdavije Šokice ove je godine ponijela Ivana Bošnjak iz KUD-a Seljačka sloga Gradište, prva pratilja je Nikolina Jugović iz KUD-a Cernik, dok je druga pratilja Dijana Klarić iz KUD-a Šijaci Biškupci.

Prva večer festivala završila je koncertom Gazda, koji je snimala Hrvatska televizija.

 

Subota, 29. kolovoza 2020.

Na Zlatnim žicama Slavonije, najdugovječnijem tamburaškom festivalu, predstavljena je 21 nova tamburaška skladba. Uz doajene ovog tradicionalnog slavonskog glazbenog izričaja upoznali smo i nova imena, a sve je prošlo u skladu s uvjetima prilagođenima epidemiološkim mjerama. Festival je izravno prenosila Hrvatska televizija i Hrvatski radio.

Nagradu za najslavonskiji tekst s prošlogodišnjeg festivala, koju dodjeljuje HRT Radio Osijek, ove je godine dobila pjesma „Šokadijo moja“ autora Branimira Jovanovca, koju pjevaju Darko Ergotić i Šima Jovanovac.

Prema običaju, Zlatne žice Slavonije zatvorio je saborski zastupnik i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, nakon čega je uslijedio vatromet te Šimunovo u Požegi.

Šima Jovanovac ovim je programom obilježio 55. godina karijere, na koju je svakako veliki utjecaj imala upravo Požega i požeški festival. Uz brojne glazbenike, gost Šimunova bio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

Nedjelja, 30. kolovoza 2020.

Aurea Jazz Festom završen je ovogodišnji požeški festival

Programom najkraći, no zbog nužnih epidemioloških mjera organizacijski kompleksan Aurea Fest Požega 2020., priveden je kraju. Posljednjeg dana (nedjelja) održan je Aurea Jazz Fest, kojemu je nositelj bio ponajbolji hrvatski amaterski jazz orkestar – Big Band Požega uz goste.

Aurea Jazz Fest otvorio je Damir Kukuruzović Django Group, a za kraj dobre vibracije širio je Dino Dvornik Tribute Band.

 

Izvor:https://aurea-fest.com