Novosti

POŽEGA – biser u Panonskom moru

Još su stari Rimljani Požešku kotlinu zvali „Zlatna dolina“. To  je jedno od onih mjesta na Zemlji gdje se u istom krajoliku dodiruju brežuljak, planina i ravnica, ali i gdje se vinograd uzdiže odmah iz dvorišta kuća prema Požeškoj gori.

Svako godišnje doba, kao i svaki dio dana, ovdje je poseban. Zimi se sve bijeli jer kontinentalna klima ovdje uistinu ostavlja svoj trag, brda i ceste zavijene su u bijelo, a Vincelovo u siječnju pravi je primjer toga. Bilo da imamo sunce ili snijeg, ovdje se tradicionalno podrezuju trsovi, pali vincelovska vatra, kušaju slavonski specijaliteti i započinje zabava kako i priliči početku nove vinogradarske godine.
Požegi se također već po običaju, sljubljuje Slavonija i Jadran kroz vrhunska vina i gastronomiju svih krajeva Hrvatske.

U proljeće Požega sva zažuti, od prvih jaglaca, maslačka, sunovrata pa do procvalih voćaka u požeškim dvorištima. Ovdje se slavi Dan Grada Požege, poznato Grgurevo.

Uz požeški vinogradarski čevap, običaje vezane uz Grgurevo, jedino zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u našem kraju, Požežani se spremaju za svoje prijatelje i goste i to, pogodite gdje?
U požeškim vinogradima. Do podne se odvijaju razne svečanosti po gradu, brojne povijesne postrojbe u divnim odorama svečano mimohode gradom, a poslije podne više nikoga nema u gradu, jer se fešta seli u vinogradu!

Ljeto se u Požegi ocrtava u slikama zelenih parkova kraj Orljave, sportskih terena koja vrve djecom i mladima te požeškim gradskim bazenima koji su utočište za sve u tim vrelim ljetnim danima.

Požeško kulturno ljeto niz je atraktivnih događaja, koji u ljetnim mjesecima krase ulice grada, sportska igrališta, ali i kulturno umjetnička okupljanja. Sve je na dohvat, od izložbi, kazališnih predstava, pjesničkih i plesnih događaja do mnoštva šarenih izložbenih štandova koji uveseljavaju prolaznike i nude pregršt sadržaja.

Krajem kolovoza u Požegi se odvija jedan od najstarijih festivala u Hrvatskoj – Aurea fest Požega, Festival festivala koji se proteže kroz 7 dana i 7 noći, a obuhvaća čak 10 festivala koji svoje fokus stavljaju na pjesmu, ples, tambure i vino.

Festival datira iz daleke 1969. godine, a mnogi ga pamte po Festivalu Zlatne žice Slavonije koje su vrhunac Aurea festa Požega. Tu je važno spomenuti i Fišijadu koja je neizostavni dio Festivala, a okuplja na tisuće gostiju u sjajnoj ribljoj gastronomiji, vrhunskoj kapljici i tamburici.

A, opet, jesen. Jesen je ovdje uistinu posebna. Sam Festival, već je svojevrstan uvod u jesenska događanja, u vrijeme kad zriju plodovi, kad kreću berbe grožđa, kad Slavonci uz pjesmu prikupljaju plodove koje su cijelu godinu uzgajali i njegovali.
Ako pak krenete u šetnju gradom tu će vas očarati dugogodišnja povijest, očuvana kultura, netaknuta priroda i neviđeno gostoprimstvo.

Kroz sve ulice vodit će vas duh povijesti jer je utkana u svaku zgradu u obolima prekrasnim bolti koje krase ovaj prekrasni gradić.Sve od Trga sv. Trojstva, kojim dominira Zavjetni spomenik sv. Trojstva, pa preko Crkve sv. Lovre koja je jedan od najstarijih spomenika gotičke baštine i spomenik svjetske vrijednosti s freskama iz 14. stoljeća,do predivnog Trga sv. Terezije kojeg sa svih strana uljepšavaju 700 godina stara zgrada gimnazije,spomenik fra Luki Ibrišimoviću,ili do Katedrale sv. Terezije sa kriptom sv. Ivana Pavla II i bogatom riznicom katedrale te Dijecezanskim muzejom u kojem je izložena sakralna baština Požeške biskupije. Bogatstvo kulturne i sakralne baštine doslovno otkrivate svakim korakom, kroz šetnju ovim zlatnim gradom.

Cijeli članak pročitajte na : http://hotspots.net.hr/2016/09/pozega-biser-u-panonskom-moru/