Novosti

Najbolji fiš skuhao Ivica Pandurević iz Velike Kopanice

Već tradicionalno, u sklopu obilježavanja Dana grada Osijeka, Turistička zajednica grada Osijeka priređuje Hrvatsko natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša. Tako je bilo i ovaj put, kada je održano 21. Državno natjecanje, koje je u restoranu Kopika okupilo 24 najbolja majstora ribljeg paprikaša iz cijele zemlje.

Najbolji fiš-paprikaš skuhao je Ivica Pandurević iz Velike Kopanice, drugo mjesto osvojio je Zoran Toprek iz Kneževih Vinograda, dok je treći Samir Podnar iz Donjeg Miholjca. Među najboljim majstorima kotlića dominirali su Slavonci, iz svih pet slavonskih županija, mlade snage predstavljala je ekipa Trgovačko-ugostiteljske škole iz Karlovca, a plavi Jadran ekipa iz Makarske. “Sve je počelo na Sajmu turizma u Splitu gdje su naši kuhari zajedno s Osječanima sudjelovali u natjecanju “Fiš kontra brudeta”. Tamo se rodila ideja da se i naši kuhari s mora okušaju u kuhanju ove slavonske delicije”, rekao je Vedran Ribarević, hotelijer i novinar iz Makarske.

Zanimljivo je da su u ocjenjivačkom sudu bila čak tri natjecatelja, a uz dvije dame, stručnjakinje za ovo tradicionalno jelo, Jelica Černi, umirovljena profesorica kuharstva iz Ugostiteljsko-turističke škole i Ljiljana Primorac, profesorica s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. 

Makarani su pobjednika Ivicu Pandurevića nagradili vikend putovanjem u Makarsku, a najbolji majstor fiš-paprikaša u Hrvatskoj, između ostaloga, rekao je: “Na ovo natjecanje plasirao sam se kao pobjednik fišijade koje je u sklopu Aurea festa u Požegi organizirala Turistička zajednica. Volim kuhati fiš i sa svojom ekipom nastupam na brojnim fišijadama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Vojvodini te BiH. Smatram zato da ova pobjeda nije slučajna”. Na naše pitanje koja je tajna najboljeg fiša u Hrvatskoj, odgovara: “Nema tajne, to je trenutak inspiracije. Svi moji kolege, sudionici ovog natjecanja, odlični su kuhari. Mi se poznajemo godinama i samo su nijanse presudile”.

Vesna LATINOVIĆ
 
www.glas-slavonije.hr