Blog

Grgurevo 2019.

GRGUREVO – dan kada se Požega oslobodi

Požega kao turistička destinacija svake godine donosi nove doživljaje u svoje manifestacije. Grad Požega i Turistička zajednica Grada Požege te velik broj institucija, agencija i udruga za ovo Grgurevo pripremili su pregršt događaja kroz mjesec ožujak. Ovaj je mjesec, mjesec kada slavimo Dan Grada.

 

Priča o Grgurevu

Grad Požega se smjestio na nadmorskoj visini od 152 m, a Požežani unatrag tri stoljeća obilježavaju povijesni datum 12. ožujka, dan kada je fra Luka Ibrišimović poveo narod i malobrojnu vojsku u bitku za oslobođenje od Osmanlija.

Redovito toga dana, bez obzira na koji dan pada, i kakve su vremenske prilike, Požežani i njihovi gosti na Požeškoj gori obnavljaju sjećanje pucnjevima iz topova, mužara, a gradskim ulicama u prekrasnim odorama svečano paradiraju povijesne postrojbe iz Hrvatske i inozemstva. I sve to uz domaću izvrsnu hranu i vrhunsku kapljicu požeških vinara pripremaju domaćini za svoje goste.

Tisuće doživljaja 9. ožujka u gradu

Tridesetak udruga i društva grada kroz mjesec ožujak obilježit će Dan Grada, svatko na svoj način.

Glavni događaji koji će obilježiti proslavu dana grada planirani su za subotu 9. ožujka kada će posjetitelji moći uživati svim doživljajima u svojoj posjeti Požegi.

Posjetitelji će moći prošetati s turističkim vodičem u razgled grada i proučiti sve zanimljive lokacije i naučiti nešto novo. Svoju šetnju započinjemo u 10 sati ispred Gradskog muzeja Požega. Požega već petu godinu zaredom svoje posjetitelje jednom mjesečno vodi u razgled grada subotom dopodne. Tako će biti i ove subote.

Ove subote naši će se posjetitelji moći povesti i u srednjovjekovnu vožnju kočijom zahvaljujući Konjogojstvenoj udruzi Vallis Aurea koja kreće s Trga Sv. Trojstva, već od 10 sati.

Posjetitelji će nakon razgleda grada i vožnje kočijom moći prošetati Sajmom rukotvorina i starih zanata u šetalištu gdje će uživati u izložbeno prodajnom sajmu zlatoveza, rukotvorina, nakita, suvenira i domaćih gastro proizvoda.

Međunarodni mimohod i smotra povijesnih postrojbi

Ovogodišnji veliki događaj vezan je uz Međunarodni mimohod i smotru povijesnih postrojbi koju ćemo imat prilike pratiti od starog kolodvora do Trga sv. Terezije na kojem će gradonačelnik grada Požege izvršiti smotru povijesnih postrojbi. Povijesne postrojbe koje ove godine dolaze u grad iz raznih su dijelova Hrvatske, ali i Njemačke, Austrije, Češke i Bosne i Hercegovine. Svaka povijesna postrojba uz domaćine Hrvatsko povijesno društvo Požežani, Gradska straža Požega i Povijesnu postrojbu Trenkovi panduri, Požeške mažoretkinje i Gradska glazba Trenkovi panduri predstaviti će se gradonačelniku, a gosti koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva predstavljat će svoj grad.

Predstava „Legenda o fra Luki“ – uprizorenje oslobođenja od Osmanlija na katedralnom Trgu

Ove subote upriličit ćemo veliku kazališnu predstavu pod nazivom „Legenda o fra Luki“ na kojoj će nastupiti Plesni studio Marine Mihelčić, Požeške mažoretkinje i Gradsko kazalište Požega.

Legenda koja će pokazati zašto slavimo baš ovaj dan kao dan Grada Požege i našim gostima približiti 154 godini vladavine Osmanllija te njihovo protjerivanje iz ovih naših krajeva.

Bike and Hike Grgurevo

Svi zainteresirani posjetitelji i gosti moći će nakon ovog uprizorenja uz Udrugu Zdravi život prošetati upravo od Trga sv. Terezije i spomenika Fra Luki prema velikom događaju Bike and Hike Grgurevo po Požeškoj gori. Posjetitelji će moći uz vođenje i laganu rekreativnu šetnju obići Požešku goru i svaku lokaciju posjetiti zajedno.

Što vas očekuje na Požeškoj gori?

Od 12 sati na obroncima požeške gore na nekoliko lokacija posjetitelje očekuje pregršt doživljaja. Svi posjetitelji će moći za samo 25,00 kuna, koliko simbolično košta čaša degustirati domaće specijalitete, kušati vina i dobro se zabaviti uz vesele domaćine. Tri su obilježene lokacije gdje posjetitelje očekuje degustacija čobanca, gojtana s pekmezom, slavonskih kobasica i slaninu, vina kuće i voćnih rakija kod svakog od domaćina. Uz dobru hranu ovdje ćete uživati u prekrasnim putevima požeške gore, u gostoprimstvu domaćina, zabavi uz slavonske tamburaše, šetnjama uz vinograde, ali i, ako želite, vožnjama biciklima koje možete iznajmiti kod Luks Bike Adventure.

Na pojedinim lokacijama moći ćete se, za svoje facebook i instagram profile, fotografirati uz fra Luku Ibrišimovića, uz panoramu na grad, na vinograde, ali i prigodno zapucati iz grgurevskog topa.

Dođite i vi na ovu najautentičniju požešku manifestaciju, proslavite s nama Dan Grada Požege, okusite slavonske delicije, kušajte izvrsna vina i obilježite i vi ovaj događaj uz pucnjeve topom.

Budite dio Grgureva u Požegi!