Izdvojena događanja

Požega — grad doživljaja i finih okusa kroz sva godišnja doba.

Požega kao grad doživljaja, finih okusa i kreativnog turizma diči se svojim čarima u svako doba godine, no posebno ju vrijedi posjetiti u terminima nekoliko atraktivnijih manifestacija.

Vincelovo

23. siječanj

Gradski dječji maskenbal

9. veljače

Svake godine u Požegi organiziramo Dječji gradski maskenbal u kojem sudjeluju sve osnovne škole sa područja Grada Požege. Svake godine nova je tema Maskenbala i svaki razred radi svoju grupnu masku i njome se predstavlja u zajedničkoj povorci gradom i u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc.

Grgurevo – Dan Grada Požege

12. ožujka

Jedna od njih svakako je Dan grada koji se obilježava 12. ožujka na Grgurevo. Požežani unatrag tri stoljeća redovito obilježavaju povijesni datum 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge turske okupacije. Tog se dana na brdu Sokolovac pucnjevima iz topova i mužara obilježava čuvena bitka na Sokolovcu, gradskim ulicama paradiraju povijesne postrojbe i gradske straže iz cijele Hrvatske i inozemstva, a sve se zalije čašicom dobrog vina požeških vinara.

Požeški kotlić

1. svibnja

Požega zdravi grad

28. svibnja

Kulenijada

17. lipnja – 18. lipnja

Svi ljubitelji kulena, našeg jedinog autohtonog i zaštićenog proizvoda, Požegu trebaju posjetiti u lipnju kada se održava tradicionalna "Kulenijada". Požeška "Kulenijada", najstarija od svih manifestacija koje promiču ovaj slavonski specijalitet, svake godine okuplja najbolje proizvođače iz cijele Slavonije i Baranje. Uz bogat kulturno-umjetnički program i degustaciju sireva i vina, Požega svojim gostima stvara ugođaj kakav i priliči slavonskom kulenu.

Ivanjski Krijes

21. lipnja

Prvog dana ljeta, svake godine 21. lipnja, Požežani pale ivanjski krijes. Stari je to požeški običaj, zabilježen još davne 1739. godine u Kempfovoj monografiji koji je svoju tradiciju zadržao sve do današnjih dana. Zvjezdano nebo, vatromet i ivanjski krijes obasjaju nebo iznad Požege, okupljajući i stare i mlade na glavnom gradskom Trgu.

Požeško kulturno ljeto

21. lipnja – 01. kolovoza

Aureafest

28. kolovoza – 03. rujna

Središnja manifestacija, festival svih festivala, tjedan u kojem kroz srce Zlatne doline prođe tisuće posjetitelja, svakako je Aureafest koji se održava prvoga tjedna mjeseca rujna. Aureafest doista je festival festivala, jer u brojnim priredbama, nastupima i najrazličitijim događanjima nemoguće je da baš svatko ne nađe ponešto i za svoju zabavu, ugodu i veselje. Festival objedinjuje sve ono što Slavonija može ponuditi. Na dvije lokacije, Trgu Svetoga Trojstva i u šetališnoj zoni, u tih se tjedan dana održava čak 9 festivala – Festival običaja, Festival mode i nakita, Festival uličnih zabavljača i mađioničara, Festival DJ-a i MC-a, Festival plesa, Festival koreografiranog folklora, Festival vina i gastronomije te tradicionalni Festival popularne glazbe i Festival Zlatne žice Slavonije.

Fišijada

2. rujna

U prvom tjednu rujna Požegom se širi i miris tradicionalnog slavonskog specijaliteta - ribljeg paprikaša kojeg brojni "fiš-majstori" pripremaju na Fišijadi koja se tradicionalno održava u parku pokraj Orljave. Jedna je to od najposjećenijih manifestacija na kojoj Požežani i njihovi gosti uživaju u domaćim ribljim specijalitetima, provode dan u prirodi i dobrom društvu uz bogatu ugostiteljsku ponudu, nagradne igre i cjelodnevni zabavni program.

Okusi jeseni u Požegi

5. studenog

Božićni humanitarni koncert

18. prosinca

Doček Nove Godine

31. prosinca