Novosti

Održana prezentacija projekta IQM Destination Požega

U Gradskoj vijećnici Grada Požege održan je sastanak svih gradonačelnika, načelnika i direktora turističkih zajednica s područja Požeško slavonske županije vezano uz kandidiranje projekta Integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji - IQM Požega koji je kandidiran ispred Turističke zajednice Grada Požege prema Turističkoj zajednici Požeško slavonske županije i HTZ na Javni poziv za dodjelu potpora turističkim zajednicama za programe na turistički nerazvijenim područjima 2019. godine.

 

Na sastanku je bila nazočna i Đurđica Šimičić, autorica projekta, bivša direktorica TZ Mali Lošinj koja je isti projekt  provodila u svojoj destinaciji, koja je svjetski nagrađivana posljednjih godina i prepoznatljiva po brendu Otok vitalnosti. Do danas je Đurđica Šimičić ovaj projekt pokrenula i na drugim dijelovima Lijepe naše, posljednji u Destinaciji Lika. Na sastanku je Šimičić, ispred tvrtke Feel IQM prezentirala detaljno aktivnosti koje nju i suradnike očekuju tijekom sljedećih mjeseci.

 

Grad Požega ovaj je projekt prepoznao krajem prošle godine te je u studenom održan prvi sastanak s dionicima, a sada su i ostali gradovi prepoznali njegovu važnost i značaj za sve turističke objekte u županiji te je kao takav kandidiran HTZ.

- Sami, svatko za sebe, ne možemo napraviti ništa. Grad Požega kao središte županije u najboljem slučaju turistima može ponuditi dva dana. Ako ne odu u Kutjevo, Lipik, Veliku, Kaptol, mi nismo napravili ništa. Moramo turistima koji dolaze u Slavoniju moći ponuditi sedam dana aktivnosti i raznolikosti. Potrebna nam je pomoć stručnjaka u upravljanju destinacijom. Mi nisko jedni drugima konkurencija već potpora. Ministarstvo turizma podržava ovaj projekt i prvi smo koji imamo gotov projekt. – rekao je na početku sastanka gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Cilj projekta je sustavno poticanje i provođenje upravljanja kvalitetom u destinaciji. Zajednička suradnja, sinergija u destinaciji, komunikacija i poticaj za kvalitetu učinit će turizam Grada Požege i Požeško-slavonske županije konkurentnijim i  snažnijim. Naglasak je na inovaciji, kreativnosti i povezanosti koja u projektu IQM Destination POŽEGA veže privatno i javno partnerstvo u destinaciji i okruženju, sa svim partnerima koji utječu na kvalitetu u turizmu. Potiče se suradnja s nacionalnim (Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, HGK) i međunarodnim institucijama (EC, UNWTO) te svim destinacijskim subjektima u cilju izmjene znanja i iskustva.

Ciljevi implementacije projekta IQM Destination Požega, sukladno Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, projekt IQM Destination sukladan je u ciljevima i strateškim smjernicama. Integralnim sustavom kvalitete u destinaciji konceptualno postavljenim na ovaj način želi se u Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji implementirati kvalitetu koja potiče kontrolirani napredak u proizvodima i uslugama u destinaciji. Implementacijom ovog projekta pokušaj je rješavanja ujednačenost kvalitete usluge i ponude u destinaciji.  

Nositelji projekta su Grad Požega, TZ Grada Požege i TZ Požeško slavonske županije, a partneri su Grad Lipik, Grad Pakrac, Grad Pleternica, Grad Kutjevo i Općina Velika te njihove turističke zajednice čiji će turistički dionici poput prenoćišta, kampova, privatnih smještaja, restorana, OPG-a, udruga, turističkih agencija, komunalnih društava, odgojno obrazovnih ustanova i atrakcija aktivno sudjelovati u projektu.

Tim stručnjaka zajedno će s dionicima unaprijeđivati destinaciju, implemetirati znanje, umrežavati se, stvarati zajedničke preporuke, podizati kvalitetu usluge i ponude te objedinjavati što veći broj subjekata i stvarati jednu zajedničku sinergiju i suradnju te učiniti destinaciju konkurentnijom.

Projekt je zamišljen u 3 faze kroz 2 - 3 godine realizacije. Naša destinacija će započeti prvu fazu po odobrenju projekta HTZ, kao prva destinacija u Slavoniji koja je započela zajedno jedan takav projekt upravljanja kvalitetom u destinaiciji.

Početak projekta očekuje se u proljeće 2019. godine kada će prva od aktivnosti biti poziv svim partnerima za uključivanjem u projekt, gdje će se organizirati početna grupna edukativna radionica s prezentacijom projekta svim prijavljanim partnerima, nakon čega slijedi posjeta prema planu obilaska, razgovor o mogućnostima, uvjetima suradnje u projektu te individualni savjeti kako potaknuti izvrsnost i umreženost u destinaciji. 

Kroz ovaj projekt uspostavit će se mjerljiv sustav razine kvalitete usluga u destinaciji, pri čemu će se kroz individualnu edukaciju samih dionika podići sadašnja razina kvalitete u destinaciji, čime će destinacija županije postati prepoznatljiva na turističkom tržištu. 

U cjelokupnom projektu temeljito i dugotrajno je istraživan i osmišljen koncept prilagođen potrebama gosta, potrebama stanovnika, trendovima u turizmu i odgovornom i održivom upravljanju destinacijom, a svi su se sudionici sastanka složili s tim da je ovaj projekt prijekopotreban i da definitivno doprinosi razvoju i kvaliteti turizma našeg područja.