Novosti

Aurea Fest Požega 2019 oduševio sve posjetitelje

Još jedan Aurea Fest je iza nas. Četiri dana vrhunske glazbe, zabave, druženja i ukusne hrane.

Četvrtak, 29. kolovoza

Tradicionalni svečani mimohod bio je uvod u Aurea fest Požega 2019. Po dolasku vesele povorke ovogodišnji festival otvorio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Uslijedio je Aurea fest običaja i kulturne baštine, na kojemu se predstavilo desetak lokalnih kulturno-umjetničkih društava, a u mimohodu Požeške mažoretkinje, Trenkovi panduri, Gradska straža Požega, Konjogojstvene udruge iz Pleternice i Požege te udruge vinara i vinogradara iz Kutjeva i Požege. U Izboru najgizdavije Šokice ove je godine lentu osvojila Matea Lakušić iz KUD-a "Lovor" iz Trnjana, a nosila je nošnju iz Gornje Bebrine.

Prostor južnog dijela bivšeg atletskog stadiona ponovno je sinoć vraćen u život, petim po redu Aurea jazz festom. Big Band Požega privukao je brojnu publiku izvedbama popularnih pjesama. U drugom dijelu Aurea jazz festa nazočne je zabavljao austrijski jazz, blues i funk orguljaš Raphael Wressnig.

Od događanja na Trgu sv. Terezije spomenimo dječji festival s predstavama, radionicama i igrama za djecu, kao i zanimljiva natjecanja Super glasa.

U parku Pod gradom održan je drugi po redu Art park, a u pješačkoj zoni uz cjelodnevnu ponudu rukotvorina, domaćih proizvoda, nastup uličnih zabavljača i nagradne igre, goste je tijekom večeri zabavljao Tamburaški sastav Satir.

 

Petak, 30. kolovoza

Dvadeset skladbi predstavljeno je na Aurea festu popularne glazbe. Neke od njih posljednjih mjeseci izrasle su u velike hitove, dok će druge obilježiti jesen u eterima hrvatskih elektroničkih medija.

Nastupali su: Antonela Doko, Lu Jakelić, Beta Sudar & Roko Vušković, Marko Kutlić, Dominik Blaževac, Adrijana Baković, Fluentes, Gazde, Kim Verson, Igor Delač, Mateo Pilat, Nela, Klapa Cambi, Bosutski bećari, Kristijan Rahimovski, Lea Mijatović, Vranac, Noa, Nera Mamić, Karla Pupis

Na Trgu sv Terezije nastavljen je dječji festival s predstavama, radionicama i igrama za djecu, kao i izlučna natjecanja Super glasa. U parku Pod gradom održan je prvi Art park, a u pješačkoj zoni uz cjelodnevnu ponudu rukotvorina, domaćih proizvoda, nastup uličnih zabavljača i nagradne igre, goste je tijekom večeri zabavljao Tamburaški sastav Rubato.

Tijekom poslijepodneva u press centru je predstavljen ovogodišnji album „Aurea fest 2019.“, dvostruko izdanje s pjesama Aurea festa popularne glazbe te Zlatnih žica Slavonije, te "Retrospektiva" požeškog festivala, trostruko izdanje CD-a sa najvećim hitova koji su proizašli sa požeških festivala u posljednjih 50 godina.

Nakon programa na središnjem požeškom trgu zbivanja su se preselila na bivši atletski stadion. Tamo je pred brojnom publikom u noćnim satima održan drugi Aurea urban fest. Nastupala su dva domaća rock banda Psihomodo Pop i LET3

Pred ponoć je u Platinum IN-u započeo Aurea fest elektronske glazbe, na kojemu su nastupili domaćin DJ Topa te Marina Karamarko, ambasador za najboljeg DJ-a u Deep Tech/Tech House kategoriji, a ove je godine i pretendent za titulu DJ godine.

 

Subota, 30. rujna

Trećeg dana Aurea festa održan je koncert Gabi Novak i Matije Dedić u dvorani Glazbene škole Požega. Gošća koncerta je bila mlada pjevačica iz Banja Luke Marija Šestić.

Na Trgu sv Terezije nastavljen je dječji festival s predstavama, radionicama i igrama za djecu, kao i izlučna natjecanja Super glasa gdje su izabrani i finalisti natjecanja.

Tamburaški festival Zlatne žice Slavonije održan je na centralnom Trgu Sv. Trojstva s početkom u 20:10 sati. Na središnjoj festivalskoj pozornici izvedeno je 20 novih pjesama.

U nastavku programa Slavonske Lole održale su koncert pred brojnom publikom, dok su Soulfingersi na Aurea retro partyu u šetališnoj zoni fantastičnim koncertom rasplesali sve koji su se zatekli u šetališnoj zoni.


Nedjelja, 01. rujna

Na Trgu Sv. Trojstva, s početkom u 20:05 održao se glavni događaj ovogodišnjeg Aurea Festa. Retrospektiva požeškog festivala naziva "Pjevat će Slavonija" na kojoj su bile izvedene uspješnice od 1969. do danas.

Finale dječjeg Super glas održano je također u nedjelju, koji je iznjedrio nove pobjednike i glazbene nade

Kao posebna gošća Retrospektive požeškog festivala bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Dvadeset izvođača uz veliki revijski orkestar bezvremenskim hitovima podsjetili su nas koliko je zaista sjajnih pjesama iznio požeški festival. Uz tamburaške sastave i soliste bilo je interesantnih dueta i glazbenih suradnji. Retrospektiva je otvorena pobjedničkom pjesmom iz 1972. Dan plavetan kao lan Vere Svobode.

Festivalskim orkestrom ravnalo je pet dirigenata: maestro Siniša Leopold, Marija Ramljak, ali i domaće snage Damir Butković Budo, Tomislav Galić i Dominik Škrabal.

Pjesme izvedene na festivalu:

Dan plavetan kao lan, Sad kada došla si, Zbog tebe sam to što jesam, Stavi svjetiljku u prozor, Garavušo garava, Jedan život malo je, Kad te moji svatovi probude, Oko garavo, Kukuruzi se njišu

Lažu selo lažu ljudi / Idem idem ej živote / Imao bi da sam šparo, Vranac, Snaša, Rastaviše i nas dvoje, Treba mi ruka tvoja / Malo po malo / Zajedno smo ostarili, Đenka, Ti si moje najmilije / Sve je ona meni / Teraj žestoko, Ej, berdo, berdo / Ne daj Slavonijo / Sve poštivam svoje uživam, Svirci moji, Oj oraje, oraje / Otvor ženo kapiju / Kuća na kraju sela, Tajna najveća, Slavonijo ja sam tvoje dijete /Ako Zora Ne Svane / Inati Se Slavonijo, Pjevat će Slavonija

Nakon Retrospektive u 22 sata koncert je održao Krunoslav Kićo Slabinac, koji je ujedno obilježio i pedesetu godišnjicu solističke karijere.

Ove PEDESETE godine od prvog festivala poslana je poruka kao i nekada, a ona je "Pjevat će Slavonija" , a baš te nedjelje pjevala je upravo cijela Slavonija.