U blizini

Posjetite i druge destinacije u blizini Požege i uživajte u njihovim događajima, znamenitostima i drugim specifičnostima.

Grad Pakrac

Grad Pakrac nalazi se u zapadnom dijelu Slavonije, u sastavu Požeško-slavonske županije. Smjestio se podno gorja Papuka i Psunja u iznimno lijepom prirodnom okruženju.

Grad Pakrac nalazi se u zapadnom dijelu Slavonije, u sastavu Požeško-slavonske županije. Smjestio se podno gorja Papuka i Psunja u iznimno lijepom prirodnom okruženju  i sam Grad sa svoja 42 naseljena mjesta broji 16 500 stanovnika. Udaljen otprilike oko 120 kilometara od Zagreba s kojim ga povezuje relativno dobar autoput i željeznička pruga. Stoga je, ovisno o uvjetima na cesti, automobilu ili možda ponajviše vozaču, udaljen tek nešto više od sat vremena vožnje autom ili oko dva sata vožnje vlakom.

Kupovan, darovan, osvajan, bio je u vlasništvu Viteških redova Templara i Ivanovaca, Ivana Talovca, grofova Celjski , Nikole Zrinskog itd. Najpoznatiji je po tome što je baš ovdje bila prva kovnica novca. Zanimljivost koja potječe iz ovoga doba je i činjenica kako je u Pakracu, vjerojatno od 1256.-1260.god., djelovala kovnica novca u kojoj su se kovali poznati slavonski banovci.

Grad Pakrac bogat je kulturnom i zaštićenom baštinom:

 • Vlastelinski kompleks Janković
 • Zgrada stare općine
 • Episkopska Crkva sv. Duha
 • Hotel "Pollak"
 • Kuća Golubić
 • Episkopski dvor u Pakracu
 • Trenkov dvor
 • "Pickova" zgrada
 • Spahijski podrum
 • Crkva sv. Georgija u Kusonjima

 

IZLETIŠTA:

Planinarski dom Omanovac  sa svojom okolicom nudi posjetiteljima  cijeli niz sadržaja, smještaj, hranu, aktivni turizam, te nadasve ugodan boravak u  prirodi. Proglašen je i najljepšim planinarskim domom u 2014. godini. Prostor izletišta oko objekta opremljen je roštiljima i sjenicama, igralištima za nogomet, odbojku, badminton, košarku, velikim igralištem za najmlađe posjetitelje.

Na području Planina Psunja i Papuka, te Pakračke gore, uređeno je preko 150 km pješačkih staza koje su vrlo dobro označene, a kretanje po istima je zabavno i nadasve  sigurno, te 100 km biciklističkih staza namijenjene za rekreativni biciklizam, ali i brdski ekstremni biciklizam. U zimskom periodu sanjkalište se nalazi pored doma. a skijaška staza "Ivica Kostelić" duljine petsto metara, udaljena svega pedeset metara od doma.

Kamp Matkovac nalazi se naselju Prekopakra, na svega 2,5 km od središta grada. Kamp raspolaže sa velikim uređenim prostorom koji je ograđen i opskrbljen el.energijom, pitkom vodom te sanitarnim čvorovima. Nudi se mogućnost korištenja šatora ili kamp-kućica.

Etno park Čantalo svojim sadržajima, kako sadašnjim tako i budućim uklapa se u viziju razvoja turističke ponude na području Grada Pakraca. Etno-Park Čantalo na jednom mjestu nudi uživanje u prirodi i priliku da se posjetitelj upozna sa tradicijskom baštinom našeg kraja.

 

SPORT I REKREACIJA

Biciklizam

Područje Psunja idealno je za izgradnju zabavno-sportskog bike parka., koji na svojim stazama pruža mogućnost bavljenja brdskim biciklizmom. Večina staza nalazi se u blizini planinarskog doma oko kojega se nalaze i drugi sadržaji poput skijanja i planinarenja. Nešto manji dio staze ali svakako vrlo atraktivan, popularna "Anakonda"(Zeleni cvijet HTZ-a 2010.) nalazi se u neposrednoj blizini grada te je lako dostupna biciklistima i pješacima.

 

PLANINARENJE

Planinarsko društvo "Psunj" Pakrac djeluje na prostorima Psunja i Papuka skoro 80 godina, te je po tome jedno od najstarijih planinarskih društava u Hrvatskoj. Trenutačno društvo uspješno djeluje na prostorima Papuka i Psunja. Kao destinacije za planinarske izlete te ugodne šetnje najznačanija je planina Psunj te Planinarski dom Omanovac na 654 metra nadmorske visine. Planinarski dom je otvoren vikendom i praznikom te po potrebi i preko tjedna.

LOV I RIBOLOV

Lov je u ovom području neizostavan. Dok lovci vode brigu o staništima, prehrani, te ozlijeđenim životinjama, kao i očuvanju lovišta, lov postaje sve zanimljiviji dio turističke ponude. Omiljeni oblik rekreacije na ovom području je i ribolov, u tišini šuma uz mirne rijeke, jezera i brojne ribnjake. Osim brige o prirodi, ribama i održavanju jezera i ribnjaka, ribolov pruža mogućnost i obiteljskog boravka i odmora u prirodi.

 

MANIFESTACIJE DO KRAJA 2015:

 • Slavonski banovac i Martinje 2015.
 • Božićni sajam
 • Doček Nove godine

MANIFESTACIJE 2016:

 • Noć muzeja
 • Obilježavanje Dana Grada Pakraca – sport , sajam ,kultura , koncerti…
 • Multipak - najveća regionalna multimedijalna izložba
 • Pakračko ljeto – sport , smotra folklora, razna događanja….
 • Slavonski banovac – sajam, koncerti itd…
 • Božićni sajam

Grad Kutjevo

Grad Kutjevo smješten je na južnim obroncima Krndije, u sjeverozapadnom dijelu Požeške  doline i hrvatska je vinska prijestolnica. Kutjevo je čuveno vinsko i vinogradarskog središte s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom.

Grad Kutjevo smješten je na južnim obroncima Krndije, u sjeverozapadnom dijelu Požeške  doline i hrvatska je vinska prijestolnica. Prema popisu iz 2011. godine, brojao je 6.267 stanovnika te je jedan od najmanjih gradova u Republici Hrvatskoj.

Kutjevo je čuveno vinsko i vinogradarskog središte s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom. Vinova loza uzgajala  se ovdje još u doba Ilira, a od 1232. godine, izgradnjom cistercitskih podruma, proizvode se, čuvaju i njeguju vrhunska vina koja su proslavila ovo područje diljem svijeta. Tradicija i ljudi, prirodni čimbenici, razvijena vinska kultura, poštivanje običaja i primjena suvremene tehnologije, ispleli su paletu graševina koje danas ostavljaju duboki trag u cijelom svijetu.

Kutjevo je poznato i po jedinstvenom trgu u Hrvatskoj na kojem je zasađeno nekoliko trsova vinove loze, a nosi naziv Trg graševine.

POVIJEST

Prvi pisani podaci o Kutjevu potječu iz 13. stoljeća kada redovnici Cisterciti, narodu poznati  kao "bijeli fratri", 1232. godine ovdje osnivaju opatiju Vallis Honesta de Gotho. Iz toga  vremena je i čuveni vinski podrum, a u njemu je prema predaji, kameni stol iz doba baruna Franje Trenka i carice Marije Terezije.

Godine 1536. ovaj kraj godine osvajaju Osmanlije, a nakon 150 godina turske vladavine, od  1686. godine, ovdje stoluje plemić Ivan Josip Babić. On godine 1698. uz suglasnost cara Leopolda, vlastelinstvo predaje redu Isusovaca, pod  uvjetom da prihodi idu za korist duhovnoga i prosvjetnoga razvoja naroda. Isusovci u manje od dva desetljeća obnavljaju opatiju, grade novu župnu crkvu i barokni dvorac koji  dovršavaju 1725. godine, obnavljaju podrum te posebno unapređuju vinogradarstvo i  podrumarstvo, a i ostalo gospodarstvo (pokreću se sajmovi te oživljava bačvarski, kožarski, kovački, mlinarski, pekarski i dr. obrti). Gospodarski uspon zaustavljen je Prvim svjetskim  ratom, a Drugi svjetski rat i nove političke prilike označile su kraj kutjevačkoga vlastelinstva  koje je pretvoreno u socijalističko poljodjelsko dobro. Intenzivan razvoj poljoprivrede i prepoznatljivosti u znaku vinske kapljice i drugih proizvoda  nastavio se 1963. godine kada je stvoren PPK Kutjevo, danas dioničko društvo Kutjevo.

NAJPOZNATIJE MANIFESTACIJE

Kutjevačko Vincelovo (siječanj) -  Vincelovo je specifična tradicionalna pučka svetkovina u čast blagdana Sv. Vinka, zaštitnika  vinogradara, kojom vinogradari kutjevačkog kraja kroz stoljeća obilježavaju početak rezidbe  vinove loze u svojim vinogradima. Vincelovo je  poznato po "vincelovskoj vatri" koja se pali  na Trgu graševine te bogatoj vinskoj i gastro ponudi slavonskih i dalmatinskih obrtnika.

Festival graševine (lipanj) -  Festival graševine manifestacija je kutjevačkih vinara i Grada Kutjeva posvećena vinu sorte graševina. Festival ima velik znanstveni značaj, a uključuje ocjenjivanje vina proizvođača iz cijele Hrvatske i okuplja stručnjake sa polja vinarstva i vinogradarstva. Sve je popraćeno kušanjem vrhunskih vina kutjevačkih vinara uz ponudu raznih drugih delicija ovoga kraja te bogatim kulturno-zabavnim programom na Trgu graševine u Kutjevu.

Kutjevačko Martinje (studeni) -  Martinje je tradicionalna manifestacija u prigodi blagdana Sv. Martina koja okuplja više od 2000 planinara i izletnika. Poznata je po obredu krštenja mošta, zabavnom programu na Trgu graševine, degustaciji mladih vina kutjevačkog vinogorja, a uz sve nudi se i bogata gastro ponuda Slavonije.

RASPORED MANIFESTACIJA KROZ GODINU:

 1. Kutjevačko Vincelovo  - Kutjevo -  siječanj
 2. Vetovačko Vincelovo -  Vetovo - siječanj
 3. Švarglijada -  Grabarje -  veljača
 4. Maškare u Kutjevu -  Kutjevo - veljača
 5. Uskrs uz tamburu - Kutjevo - ožujak/travanj
 6. Bekteški susreti – smotra folklora – Bektež - svibanj/lipanj
 7. Festival graševine – Kutjevo - lipanj
 8. Ribarska večer  - Vetovo -  srpanj
 9. Poljadija u srcu – smotra folklora -  Grabarje -  srpanj
 10. Dan Grada Kutjeva – Kutjevo - rujan
 11. Kutjevačko Martinje -  Kutjevo - studeni
 12. Humanitarni božićni koncert – Kutjevo - prosinac

Grad Lipik

Lipik, pitomi gradić na ulazu u Slavoniju jedan je od bisera kontinentalnog turizma. Smješten u dolini rijeke Pakre, okružen stoljetnim šumama Psunja dočekuje Vas kao čuvar tradicije.

Spoj prirode i ljudi traje stoljećima, još od doba Rimljana kada su otkriveni izvori ljekovite vode. VENI, VIDI, DEPOSI ! Rekli bi Rimljani – tko jednom dođe, srcem će zauvijek ostati u Lipiku. Sredinom 18. stoljeća uređen je jedan od prvih izvora termomineralne vode u Europi i počinje razvoj toplica. U 19. stoljeća. Oko lječilišta grade se vile i hoteli, a poznati Kursalon, Wandelbahn i perivoj sa sjenicama i vodoskocima privlače goste iz cijele Europe, te Lipik svojom ponudom postaje poznato turističko mjesto. U tom periodu počinje s radom punionica vode danas poznate kao "Studenac" i "Studena", a gradić poprima urbana obilježja.

Iako u manjoj mjeri, današnji Lipik, još uvijek krase ljepote njegove povijesti. Državna ergela daje posebnu čar gradiću, a 70-tak konja pozdravlja vas na ulazu u Lipik. Grad možete upoznati kočijom u društvu lipicanaca ili prošetati stoljetnim parkom koji je i zaštićeni spomenik kulturne baštine. Pitki izvor termomineralne vode "Antunovo vrelo" pruža osvježenje u svakom trenutku, a neizostavan dio parka je "Jelkin brijeg".

Ljekovita voda izvire iz dubine od 240 metara, stalne temperature od 64º C. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju provode se liječenja raznih neuroloških, postraumatskih i reumatskih tegoba, kao i preventivno liječenje. Tokom cijele godine prakticira se zdravstveni turizam putem masaža, kupki, fitness dvorane, rekreativnog plivanja, a dostupan je i zatvoreni bazen s termomineralnom vodom. Osvježenje u ljetnim mjesecima vam nudimo na kompleksu otvorenih bazena.

Upravo raznolikost prirode i terena pogoduje pješačkim (100 km) i biciklističkim stazama (80 km) različite težine. Također je omogućeno jahanje uređenim stazama i šumskim putevima u okolici čime se upotpunjuje doživljaj prirode. Zahvaljujući jedinstvenom položaju i okruženju razvijen je lovni turizam. Lovište nizinsko-brdskog tipa veličine 17.000 ha obiluje krupnom i sitnom divljači. Obližnja jezera "Pjeskara" i "Raminac" površine 17 ha pružaju cjelogodišnji izazov za ribolovce, a prirodni izvori i obale rijeka su omiljena izletišta za piknik.

U bližoj okolici Lipika možete posjetiti obitavalište 180 vrsta ptica močvarica na Ribnjacima, Marino selo s mnogobrojnim rodama, drvenu kapelu sv. Andrija u Brezinama, obližnji muzej u Gaju, vidikovac, te razna obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Vrijedne ruke domaćina ponudit će vam slavonske specijalitete: razne rakije i domaća vina, sireve, kulen, slavonsku šunku, delikatne salame, ali i slatkovodne ribe iz obližnjih jezera. Zasladiti se možete tradicionalnim slavonskim kolačima, medom, domaćim džemovima, a opustiti uz domaći lipov čaj ispod mnogobrojnih lipa. Za uspomenu da osjećaj traje i van Lipika pobrinuti će se brojni suveniri lipičkog kraja.     

U gradu se tokom godine odvijaju brojna događanja. Doček Nove godine je novijeg datuma, za razliku od tradicionalnih maškara. Uskrsni sajam u travnju i Sajam cvijeća u svibnju nam donose miris proljeća. U lipnju cvate mnoštvo Lipa, pa je manifestacija koja traje cijeli mjesec "Lipanj u Lipiku"  obilježje ovoga kraja. Legendarni noćni košarkaški turnir "Streetballipik" u kolovozu već 17 godina je središnja sportska manifestacija. Okolne šume nakon toga počinju mijenjati boju, pa je to znak da se bliži 04. listopada, kada slavimo Dan grada Lipika, pa je i to prilika da se zabavite upravo kod nas. Dolaskom zime duh Lipika se seli u dvorane, kako sportske tako i koncertne. Pri kraju godine neizostavno je posjetiti "Božićni malonogometni turnir", Božićni sajam, te zajedničko ukrašavanje gradske jelke. Tokom cijele godine u Lipiku se odvijaju koncerti klasične glazbe, književne večeri i likovne izložbe u Multikulturalnom centru, kao središtu kulturnih događanja u Lipiku.

TOPLICE

Okružene stoljetnim perivojem, izvorima termalne vode, u očuvanoj izvornoj arhitekturi, vode vas u blagodati u kojima su uživali baruni i grofovi. Višestoljetna tradicija u liječenju bazirana je prije svega, na ljekovitim svojstvima vode koja ima stalnu temperaturu izvorišta od 60 C°, izvrsnim stručnjacima i najsuvremenijim oblicima fizioterapeutskog tretmana. Za odmor od stresne svakodnevice i ubrzanog života tu je zatvoreni bazen s gejzirima i vodenom masažom. Toplice također imaju u ponudi i dvoranu "Quella" opremljenu za organizaciju simpozija i seminara. U neposrednoj blizini kompleksa toplica Lipik s vlastitim dvorištem i osiguranim parkingom nalaze se moderno uređeni "Ankin dvor" apartmani, kategorizirani s 4 zvjezdice.

LINK: http://www.bolnica-lipik.hr/

 

PERIVOJ

Stoljetni perivoj u Lipiku, zaštićen od 1965. godine kao "spomenik parkovne arhitekture", idealno je mjesto za relaksaciju. Pomno planirane aleje hrastova, lipa, graba i kestenova te drvored katalpi i bora čine okosnicu šetališta koje krase skladni odnosi između šumskih i livadnih površina. Perivoj je osvijetljen u večernjim satima i skriva povijesne znamenitosti poput natkrivenog paviljona izvora termalne vode "Antunovo vrelo", klupu grofice Jelke, Mramorne i Kamene kupke, hotel Dependence, Kurhotel, ostatke natkrivene šetnice Wandelbahn, Kursalon, Jelkin brijeg, fontane i brojne vrtne ukrase.

Posebna zanimljivost u perivoju je tematska "Jelkina staza" koja vas uvodi u priču o povijesti, arhitekturi, kulturi i biljnom svijetu te posebnosti grada i perivoja. Posjetitelji je  mogu obići uz stručno vodstvo kostimiranog vodiča, groficu Jelku.

LINK: https://hr.wikipedia.org/wiki/Lipi%C4%8Dki_perivoj

 

KOMPLEKS OTVORENIH BAZENA LIPIK

Osvježenje u ljetnim mjesecima može se pronaći u kompleksu otvorenih bazena. Kompleks se sastoji od olimpijskog, rekreacijskog i dječjeg bazena, restorana, garderobe, multifunkcionalnih sportskih igrališta, sjenica sa ugostiteljskim sadržajem te trgovačkim prostorima.

LINK: https://www.facebook.com/pages/Ferrero-CLUBBazeniLipik/1586757214870805?ref=ts&fref=ts

 

RESTORAN "NADA"

Restoran "Nada" je jedini a la carte restoran u Lipiku. Iako smješten u centru grada, pogodan je i za obitelji s djecom zbog blizine dječjeg igrališta te udobnosti samog restorana. Bogat je gastronomskom ponudom, te ima 50 sjedećih mjesta unutra, te 40 sjedećih mjesta vani. Pogodan je i za organizirane proslave, poslovne domjenke. Restoran "Nada" pruža i usluge cateringa u vašem prostoru. Sudionik je projekta "Okusi Hrvatske tradicije" te jedan od rijetkih restorana  sa menuom tradicionalnih jela.

LINK: https://www.facebook.com/pages/Restoran-Nada-Lipik/352469738159822

 

ERGELA LIPIK

Na obroncima Psunja u gradu Lipiku nalazi se Državna ergela Lipik, osnovao ju je grof Izidor pl. Janković 1843. godine i od tada datira uzgoj i selekcija konja lipicanske pasmine.

Državna ergela Lipik danas predstavlja živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom sedamdeset predivnih lipicanaca. Netaknuta priroda, druženje s konjima lipicancima, jahanje i vožnja fijakerom po prekrasno gradu Lipiku, samo su  dio turističke razglednice koja godišnje privuče veliki broj posjetitelja.

LINK: http://www.ergela-lipik.org/

 

JEZERO RAMINAC

Okruženi mirnom i prelijepom prirodom na jezeru Raminac ćete uživati u omiljenom društvu u aktivnom odmoru, bilo da volite vožnju bicikom, vožnju kočijama ili opuštanje uz roštilj na 6 natkrivenih odmorišta i 5 piknik mjesta. Uz jezero površine 11,7 hektara, dužine 792 metra uređena je turistička staza za šetnju, vožnju biciklom ili jahanje dužine 2 km. Tematsko dječje igralište "Lipicanac" pruža djeci kvalitetno vrijeme provedeno u igri, dok se odrasli mogu aktivno opustiti na sportskim sadržajima poput odbojke na pijesku ili badmintonu.

LINK: http://www.slik-lipa.com/?vrsta=3&id=5

 

TURISTIČKI URED GRADA LIPIKA

U sklopu turističkog ureda Grada Lipika djeluju Turistička zajednica grada Lipika i Turistička agencija LIRA travel koje posjetiteljima pružaju sve potrebne informacije vezane za turističku ponudu grada, smještaja, ugostiteljstva, uslugu najma bicikala, mogućnost kupovine suvenira s autentičnim simbolima grada Lipika.

LINK: https://www.facebook.com/turistickazajednica.gradalipika

 

AKTIVNOSTI:

STAZE LIPICANCA I KUNE I BICIKLISTIČKE STAZE

Staza se sastoji od 98 km markiranih putova označenih putokazima, info tablama i kartama. Povezuje 5 javnih destinacija Lipika i Pakraca (jezero Raminac, jezero Pjeskara, jezero Pakurnovac, izletište Omanovac te biciklistička kružna staza – XC-cross country- "Kuna") te privatne destinacije koje nude bogatstvo lokalne tradicije. Na stazi i na uređenim destinacijama postavljena su odmorišta s roštiljima pogodna za obiteljski piknik, stalci za bicikle i konje te tematska dječja i odbojkaška igrališta. Početna točka staze nalazi se u Gradskom parku u Lipiku.

Uz Staze lipicanca i kune možete uživati i u mnogobrojnim biciklističkim stazama upoznavajući neotkriveni pejzaž lipičkog kraja. Rute staza dostupne su Vam na: http://karta.tzzps.hr/.

TURISTIČKA PONUDA GRADA LIPIKA

Lipik je slikovit gradić u Zapadnoj Slavoniji smješten na obroncima Psunja, na nadmorskoj visini od 152 m. Odlikuje se blagom nizinskom klimom i prirodnim bogatstvom termomineralne vode, oko 60°C na izvoru, kemijskog sastava: fluor, natrij, kalcij, hidrokarbonat i dr. Naselje je izraslo oko izvora ljekovite vode koji su poznati još iz rimskog doba, a samo lječilište postoji preko 200 godina, te spominje pod nazivom "Jodne kupke" na karti vlastelinstva Janković iz 1782. godine.

Krajem prošlog stoljeća izgrađeni su objekti i park kojima je oblikovan kompleks lječilišta. Najsjajnije razdoblje Lipik doživljava između I i II svjetskog rata kada je svrstan u krug najpoznatijih europskih lječilišta.

U Domovinskom ratu Lipik je razrušen do katastrofalnih razmjera, no danas se užurbano radi na obnavljanju i izgradnji novih sadržaja, kako bi Lipik što prije ponovo postao ono što je ustvari oduvijek i bio - nadaleko poznato turističko i lječilišno središte.

SMJEŠTAJNA PONUDA:

Privatni smještaj:

Sobe Kovačić – 6 kreveta

Sobe Matačić – 2 kreveta

Grad Pleternica

Pleternica je, kao naseljeno mjesto, prvi put zapisana u stare povijesne spise 1270. godine pod imenom Sveti Nikola. Pleternica se nalazi na jugoistoku Požeško-slavonske županije i okružena je vijencem gora koji čine: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora.

Kao mjesto s vrlo povoljnim prometnim položajem bila je sjedište nekadašnjeg velikog feudalnog posjeda, prvo trgovište u Požeštini, razvijeno obrtničko i sajmeno mjesto te središte crkvenog dekanata. Budući da se nalazi na križanjima pet cesta i dvije željezničke pruge, ima veliki potencijal za daljnji rast i razvitak.

Pleternica je 1997. godine proglašena gradom i od tada počinje njezin najveći razvoj u  izgradnji, urbanizaciji, dodatnim kulturnim, športskim, zabavnim i tradicijskim sadržajima što pridonosi njezinom razvoju u svim društvenim smjerovima. Grad Pleternica sa okolicom ima 11.323 stanovnika, a čini ju mjesto Pleternica s još 37 okolnih sela.

Od povijesnih znamenitosti na području Grada Pleternice nalaze se tragovi vojarne baruna Trenka, crkva Sv. Dimitrija u Drenovcu sa zapisima na glagoljici, paleološko nalazište logora paleolitskog lovca kod Zarilca, Kurija Kušević, ostaci Viškovačkog grada od prije više od 5 stoljeća, vinski podrum Klikun itd, što sve ukazuje na bogatu prošlost i naseljenost ovog područja. Područje Pleterničani njeguju stare običaje i tradicionalni način života, što dokazuju brojnim etno manifestacijama.

Simboli Pleternice su Orljavski slap i lipa. Na Orljavskom slapu izgrađena je mala hidroelektrana koja je prva hidroelektrana u vlasništvu lokalne samouprave. Pleternica ima izgrađenu Poduzetničku zonu te je tako stvorila uvjete za razvoj gospodarstva, a Poduzetnički inkubator i Poduzetnički centar Pleternica stoje na raspolaganju kao potporne institucije za razvoj poduzetništva. Isti rade na unapređenju postojećih tradicijskih obrta i firmi, ali istodobno i na privlačenju novih investitora i osnivanju novih start-up tvrtki.

Kulturna dobra pleterničkog područja čine 41 registrirano arheološko nalazište, 7 registriranih nepokretnih kulturnih dobara koja su, uz  povijesna svjedočanstva, priče i legende, temelj za razvitak turističkog potencijala. Pleternica je središte brojnih kulturnih, sportskih i vjerskih manifestacija. Najpoznatiji događaj koji se svake godine obilježava u Pleternici je svetkovanje Gospe od Suza, tzv. devetnice, koji iima tradiciju od 1955. godine, a traje devet dana, krajem kolovoza. Na 50. obljetnicu svetkovanja proglašeno je Svetište Gospe od Suza čime je Svetište postalo atraktivno za vjerska hodočašća tijekom cijele godine.

MANIFESTACIJE:

Svake godine u lipnju održava se manifestacija LIDAS (Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva) koja prezentira sve kulturno bogatstvo pleterničkog kraja. Na manifestaciji se ugošćuju razna kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva.

U sklopu te manifestacije održava se dječji tamburaški festival "Cvjetići glazbe" koji je jedini takav festival u Hrvatskoj; fišijada, koja je prerasla u jednu od najvećih u RH. A od 2001. godine u sklopu Lidasa u gradu Pleternici organizira se Otvoreno prvenstvo Republike Hrvatske u vožnji jednoprega i dvoprega na kojem sudjeluju brojni natjecatelji iz Hrvatske i inozemstva.

U prosincu se održava "Advent u Pleternici" i u sklopu njega se održavaju: Božićni sajam, Božićna priredba Pleterničkih mažoretkinja, paljenje adventskih svijeća te se tako potiče oživljavanje starih običaja, uvođenje novih zajedničkih aktivnosti članova zajednice i prezentira rad pleteničkih udruga. Budući da je Pleternica "Grad prijatelj djece" svake godine održava se "Dječji tjedan", posvećen djeci, njihovim pravima i stvaralaštvu.

Pokladno jahanje nastavno na Maškare u Pleternici, oživljava tradiciju kraja, podupire očuvanost i održavanje slavonskog sela i običaja. Tradicija je to koju Grad podupire, zajedno sa županijom te planira od toga napravitinovi brand.

Općina Velika

Velika je rekreacijsko i turističko središte na južnim obroncima Papuka u Požeškoj kotlini u Slavoniji, 12 km sjeverno od Požege, nalazi se na nadmorskoj visini od 273 m i ima 6.106 stanovnika.

Velika je također poznata po njegovanju i čuvanju starih folklornih tradicija te se svake godine u Velikoj u siječnju održava manifestacija "Vinkovo"  te u svibnju održava Smotra folklora "Čuvajmo običaje zavičaja" koja ima međunarodni karakter.

Velika je i glavna planinarska polazišna točka za goru Papuk (954 m). Šetnje, planinarenja , kupanje ljeti, skijanje i sanjkanje zimi , sportsko penjanje, jahanje, brdski biciklizam, kampiranje te paragliding osnova su sportsko-rekreacijske ponude Velike, ali treba naglasiti i mogućnost lova i ribolova u okolici.

Smještaj u Parku prirode Papuk, u dolini uz rijeku Veličanku iznad koje se uzdiže stari Velički grad. Stoga posebno preporučamo aktivni odmor uz šetnju po poučnim stazama i boravak u prirodi za one koji žele osnažiti svoja pluća i cijeli organizam. Nalazimo se u neposrednoj blizni nadaleko poznatih toplica sa prirodno termalnom vodom. Nudimo Vam razna sportska igrališta i uređene staze do stare kule na vrhu brijega. Našim posjetiteljima organiziramo posjet obližnjim kulturnim i turističkim sadržajima kao što su Park prirode "Papuk.

 • Blaga klima i idealni sportski tereni pružaju vrhunske uvjete za bazične pripreme sportaša.

 • Bogata gastronomska ponuda (kulen, kobasice, šunke, ribe) i domaće vino obilježuju Veliku.

 

PARK PRIRODE PAPUK

Park prirode Papuk jedan je od najmlađih parkova prirode u Hrvatskoj. Zaštićen je zbog izuzetno vrijednih bioloških, geoloških, krajobraznih i kulturno-povijesnih značajki, a obuhvaća područje planine Papuk i zapadni dio planine Krndije. Preko 90% površine Parka prirode Papuk prekriveno je šumama koje su na pojedenim lokalitetima posebno zaštićene zbog svojih prirodnih i krajobraznih vrijednosti.

Najveća i najljepša slavonska planina posebno je značajna zbog svoje geološke raznolikosti, izgrađuju je gotovo sve vrste stijena od paleozoika do kvartara, kao i zbog svoje velike litološke raznolikosti stijena, minerala, fosila, geoloških struktura i tekstura, krških pojava. U rujnu 2007. godine Park prirode Papuk postao je prvi hrvatski geopark i uvršten je u UNESCO-ovu mrežu geoparkova.

Park prirode Papuk svojim geomorfološkim, klimatskim i vegetacijskim obilježjima pruža izvrsna prirodna staništa mnogim životinjskim vrstama, među kojima se svojom brojnošću i raznolikošću posebno ističu ptice i šišmiši. Guste šume Papuka dom su brojnoj divljači,a brzi i hladni planinski potoci Veličanke, Dubočanke, stanište su specifičnim ribljim vrstama, vodozemcima i gmazovima.

Na južnim obroncima Papuka iznad Velike, gorski predjeli Pliš-Mališćak-Turjak floristički su najbogatija područja, te područje vrha Papuka s najvećim udjelom zaštićenih, ugroženih i rijetkih biljnih vrsta.

Na području Parka prirode Papuk sačuvani su značajni ostaci kulturne baštine. Svojom vrijednošću posebno se ističe osam srednovjekovnih fortifikacijskih gradova na obodu Papuka. Sjeverno od današnjeg naselja Velika, na južnom završetku brda Lapjak, nalaze se ruševine starog Veličkog grada. Ova manja srednjovjekovna utvrda, nastala u 13.st.ima izdužen peterokutni tlocrt s trokutastom branič-kulom, okrenutom prema sjeveru.

U neposrednoj blizini Velike nalazi se i svjetski vrijedno arheološko nalazište iz starijeg željeznog doba, grobni humci-tumuli s vrijednim nalazima posuda, nakita i oružja.

JU PP Papuk je u cilju educiranja posjetitelja izgradila i poučnu stazu «Lapjak» koja je ujedno prva brdsko-poučna staza u Slavoniji. Na ovoj stazi, koja dijelom slijedi planinarsku stazu «Šulerov put», postavljene su edukativne table koje posjetiteljima pobliže objašnjavaju pojedine zanimljivosti iz reljefa, hidrologije, vegetacije,flore i faune, geologije i povijesti ovog područja.

Park prirode Papuk je savršeno mjesto za aktivan odmor i rekreaciju. Tu se prije svega misli na planinarstvo, tj. šetnja prirodom koje su aktivne u svim godišnjim dobima, zatim vožnja biciklom, paragliding, slobodno penjanje te zimski sportovi.

JU PP Papuk, Stjepana Radića 46, Velika
Broj telefona: +385(0)34 313 030
Broj faxa: +385(0)34 313 027
E-mail: kontakt@pp-papuk.hr 
Web stranica: www.pp-papuk.hr

Brodski Stupnik

Općina Brodski Stupnik smještena je ispod pitomih obronaka Dilj gore na glavnoj pruzi Zagreb – Vinkovci.

Općina Brodski Stupnik smještena je ispod pitomih obronaka Dilj gore na glavnoj pruzi Zagreb – Vinkovci, a čine ju četiri naselja: Brodski Stupnik, Krajačići, Lovčić i Stari Slatinik. Područje općine obuhvaća površinu od 56,83 kvadratna kilometra na kojoj živi 1012 domaćinstava s 3383 stanovnika.

Samo selo danas leži najvećim djelom duž ceste koja povezuje Slavonski Brod i Novu  Gradišku i broji više od 1600 stanovnika. Jedan dio naselja se proteže prema rijeci Savi i  graniči s općinom Bebrina, dok se dio naselja smjestio na brdovitom predjelu sjeverno od  glavne ceste prema selu Lovčić koje ujedno čini sjevernu granicu općine Brodski Stupnik. Zapadno, Općina graniči s općinom Oriovac dok se s istočne strane veže na općinu Sibinj. Gospodarski položaj je povoljan jer područjem Općine prolaze važni državni i  međudržavni, cestovni i željeznički, koridor.

U prelijepim stupničkim vinogradima smješten je i restoran Stupnički dvori kojega svakako vrijedi posjetiti. Hotel i vinarija Stupnički Dvori obuhvaća poznati restoran koji nudi tradicionalne specijalitete i vinariju u okviru objekta s domaćim vinima. Hotel je okružen prekrasnim vinogradima na brežuljcima Dilja te sadrži udobne sobe. U restoranu se poslužuju ukusna tradicionalna jela tipična za okolnu regiju.

Tijekom godine na području Općine Brodski Stupnik održavaju se sljedeće manifestacije:

 • Dan Općine  - 10. rujna      
 • "Stupnička berba grožđa" - drugi vikend u  rujnu
 • "Slatiničko ljeto" srpanj
 • Memorijalni turnir «Neven i Mijo - srpanj
 • Stopa Sv. Martina – Lovčić -  srpanj
 • Martinje – posjet stupničkim vinogradima - studeni